Lås

Från DWOQ Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kontroll av låscylinder

1. kontrollera låscylinder genom att testa FS nyckel, kontrollera även med den nyckel som felanmälare använt.
2. om låscylindern inte går att vrida om eller kärvar så kan du demontera låsdelar fram till att du kan plocka loss låscylindern.
3. på låscylindern (bakom) ska det finnas ett systemnummer (tex. 3-28). Denna information är viktig för låssmeden för att kunna framställa en likadan låscylinder som fungerar att låsa upp med alla nycklar som fungerade i föregående låscylinder.

Kontroll av låskista
Går dörren inte i lås eller inte går att låsa upp så kan du börja med att kontrollera låskolven och se om det är något avvikande (att låskolven fastnar eller går trögt).
1. börja med att rengöra låskolv sedan använda låsfett eller låsolja och motionera låskolven.
2. demontera låsdelar fram till att du kan plocka loss låskistan. kontrollera om låskistan kan vara trasig pga åverkan (inbrottsförsök och brytskador).
3. är låskistan sned kan detta vara orsaken till att låskolven inte fungerar, det går i vissa fall att korrigera låskistan med hjälp av verktyg. går detta inte att göra så kan du köpa in en ny låskista hos leverantör

Kontroll av låsvred
1. kärvar låsvredet kan du demontera låsvred och kontrollera att låsmedbringare (pinnen mellan låsvred och låskista) inte är skadad/sned.
2. är låsmedbringaren skadad är detta förmodligen orsaken, går att reparera/räta till med hjälp av verktyg.
3. montera dit låsvred och funktionskontrollera att det fungerar, fungerar det ej så kan du köpa in en ny hos leverantör.

Kontroll av elslutbleck
1. går dörren ej att låsa upp med hjälp av tryckknapp på insida av port eller med koddosa så kan du börja med att felsöka elslutblecket.
2. demontera elslutbleck och kontrollera om kablarna sitter som de ska eller om de är skadade(lågspänning).
3. koppla bort fas kabeln från elslutblecket en stund och sedan återmontera kabeln i elslutblecket, funktionskontrollera.
4. fungerar det fortfarande inte, köp in ett nytt elslutbleck hos leverantör.