Förmånsvärde fordon (bil)

Från DWOQ Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vad är tjänstebil?

Tjänstebil är ett samlingsbegrepp för alla bilar som anställda erbjuds i arbetet. Det finns tjänstebilar som enbart används i arbetet och det finns tjänstebilar som den anställde får använda privat.


Vad är bilförmån?

Har du som anställd en tjänstebil/företagsleasingbil som du använder privat, kan du utgå ifrån att den förmånen ska beskattas (förmånsbeskattas). Brukas tjänstebilen både i tjänsten och privat så ska du förmånsbeskattas. Skatten dras på din lön och baseras på den valda bilens förmånsvärde. Om din arbetsgivare betalar drivmedlet för dina privata resor så ska du beskattas för drivmedelsförmån. Det gäller oavsett om du kör en förmånsbil eller din egen privata bil. En drivmedelsförmån beräknas separat från en bilförmån och du beskattas för drivmedelsförmån månaden efter att du har tankat eller laddat bilen. Om arbetsgivaren betalar anställdas trängselskatt vid privata resor med förmånsbil är det en skattepliktig förmån. Det innebär att anställda ska beskattas för förmånen, och att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag. Samma regler gäller infrastrukturavgifter för broar.


Bilförmån i ringa omfattning

Om du bara nyttjar bilen privat i ringa omfattning är förmånen skattefri. Med "ringa omfattning" menas ett fåtal tillfällen (max 10 ggr/år) och högst 100 mil per år. Avsikten med detta är att man inte ska bli beskattad för rent bagatellartade privata körningar. Bevismedlet för vad som är privatkörning och tjänstekörning är körjournalen. Körjournalen ska löpande uppdateras med mätarställning, syfte med resor och datum. Det kan även tilläggas att resor till och från arbetet normalt räknas som privata resor.

Källhänvisning: www.skatteverket.se