Kalkfärg: Skillnad mellan sidversioner

Från DWOQ Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med '== Kalkfärg och putsade fasader == Den traditionella kalkfärgen har använts i århundraden och var fram till 1940-talet den enda färg som fanns tillgänglig för putsade f...')
 
Ingen redigeringssammanfattning
 
(En mellanliggande sidversion av samma användare visas inte)
Rad 18: Rad 18:
== Nackdelar ==
== Nackdelar ==
Det kan vara jobbigt att måla och renovera en fasadputs med kalkfärg, eftersom det behövs så många påstrykningar för att färgen ska täcka fasaden. Dessutom är det svårt att få ett snyggt och jämnt resultat då färgen lätt flammar. Måla aldrig i direkt solljus och inte heller när det är risk för frost.
Det kan vara jobbigt att måla och renovera en fasadputs med kalkfärg, eftersom det behövs så många påstrykningar för att färgen ska täcka fasaden. Dessutom är det svårt att få ett snyggt och jämnt resultat då färgen lätt flammar. Måla aldrig i direkt solljus och inte heller när det är risk för frost.
Kalkfärgen fäster inte särskilt bra på andra material än kalkputs. Den klarar inte heller alltför utsatta miljöer under någon längre tid. En kalkfärg kan inte gärna målas om med någon annan typ av färg, utan en kalkad fasad ska alltid kalkfärgas om efter behov. Det går inte heller att kalkfärga en fasad som är målad med någon annan färg.
Kalkfärgen fäster inte särskilt bra på andra material än kalkputs. Den klarar inte heller alltför utsatta miljöer under någon längre tid. En kalkfärg kan inte gärna målas om med någon annan typ av färg, utan en kalkad fasad ska alltid kalkfärgas om efter behov. Det går inte heller att kalkfärga en fasad som är målad med någon annan färg.<br>
 
== Instruktion ==
<br>
 
=== Kalkfärg på fasadputs och yttervägg ===
Att måla med kalkfärg har mycket gamla traditioner. I en del gamla stenkyrkor här i landet finns väl bevarade kalkningar så tidigt som från 1100-talet. Hobbymålaren arbetar sannolikt inte med att kalka, men väl kalkning av fasadputs och grundmur, som också fordrar handlag och kunnande. Det gäller bland annat att få rätt dimensioner mellan kalkdeg och vatten.
Huvudingrediensen när du ska måla med kalkfärg framställs av kalksten. Denna hettas först upp till +1000°C, då kalciumoxid bildas. Materialet, som benämns som bränd kalk eller osläckt kalk och är en förening av kalk och syre, behandlas sedan ytterligare innan det går att använda för kalkning. Den kalk du köper i färghandeln är en massa som du själv ska blanda med rätt mängd vatten.
Lägg kalkdegen i en hink eller i ett annat kärl beroende på hur mycket du ska kalka, späd med vatten och rör om noga. Den rätta konsistensen kontrollerar du med ”tumregeln”. Doppa tummen (det går givetvis även med annat finger) i kalkmjölken, håll fingret lodrätt och lyft upp igen.
Kan du se nageln genom det vita skiktet är det lagom. Täcker kalken däremot nageln är blandningen för tjock och då finns risken att den strukna ytan flagnar och lossnar från underlaget. Späd med vatten och kontrollera åter med ”tumregeln”.
När du har blandat kalkpasta och vatten och sedan låtit blandningen stå ett dygn, sjunker kalken till botten. Kalkvattnet använder du sedan till den första strykningen. Det är först vid de följande strykningarna som du ska använda den upprörda blandningen kalkmjölken.
Kalkning skiljer sig väsentligt från vanlig målning. Här ska du inte stryka med raka, fina penseldrag utan istället lägga penseldragen kors och tvärs med oregelbunden kant.
Du bör dels ha en bred pensel, till exempel en plafondpensel, och en elementpensel för hörn och mindre ytor, där du inte kan svepa med den stora penseln. Trots en yvig målningsteknik bör du arbeta i ganska små fält i taget. Kalkkanten, som du hela tiden överlappar, får nämligen inte torka.
För att en kalkmålning ska bli bra och ”stå sig” i många år ska kalkningen utföras 4-7 gånger med tunna skikt. Målningen bör ske vid så hög luftfuktighet som möjligt, cirka 70%, och ej i direkt solljus.<br>
 
=== Färga kalken ===
Kalkmjölken ger en ren vit färg och det är också den man vanligtvis eftertraktar vid kalkning, men det går även att få kulört kalk. Rör upp ett kalkäkta pigment i lite kalkvatten och blanda sedan kalkmjölken med färgen.
Du bör inte ge kalken en alltför pigmentstark kulör eftersom färgen då smetar. Välj istället svaga, inte så mättade nyanser. För att se vilken kulör du får stryk lite färg på ett vitt papper och låt torka, till exempel på elementet.
När du målar med kalkfärg kan du ibland få ojämnheter, ringar etcetera. Detta beror ofta på att all fukt inte hunnit torka ut. Detta fenomen brukar försvinna när väggen torkat helt, i annat fall får du kalka ytterligare en gång.<br>
 
=== Måla kalkfärg på ny eller tidigare kalkad fasadputs ===
Oavsett om du vill ta hjälp med en fasadrenovering eller om du vill själv måla med kalkfärg på en nyputsad vägg bör du se till att få bort alla lösa partiklar från målningsytan. Tänk också på att putsen måste vara kalkputs och inte ett cementbruk. Använd en träkloss och slipa försiktigt så att alla lösa sandkorn lossnar helt. Borsta därefter ytan med en mjuk borste, om det skulle behövas.
Om du ska kalka om en tidigare kalkad yta bör du borsta bort all lös kalkfärg med en stålborste innan du kalkar som vanligt först med kalkvatten, sedan med kalkmjölk.<br>
 
=== Liten utrustning ===
Du behöver ingen stor utrustning när du ska måla med kalkfärg. Till förarbetet krävs endast en stålborste eller en träkloss och en mjuk borste. Om du måste tvätta ytan ska du även ha en hink och en långborste till hands. Använd bara rent vatten.
När du ska blanda till kalken behöver du hinken igen och en pinne att röra med. Dessutom ska du ha en rejäl och bred pensel, till exempel en plafondpensel eller kalkkvast, och därtill en elementpensel för hörn och andra svåråtkomliga ställen.<br>
 
=== Varning ===
När du kalkar en fasadputs eller yttervägg kan du inte undvika att det stänker en hel del. Skydda därför husdetaljer, växter etc noga med skyddsplast och maskeringstejp. Om du skulle få färgstänk på ett fönster ska du omedelbart torka bort fläckarna. Kalken kan annars etsa i glaset.

Nuvarande version från 17 maj 2021 kl. 14.36

Kalkfärg och putsade fasader

Den traditionella kalkfärgen har använts i århundraden och var fram till 1940-talet den enda färg som fanns tillgänglig för putsade fasader. Den har ett stort kulturhistoriskt värde och används inte minst för att renovera och återställa fasaderna på gamla kalkputsade hus. Den kan användas utomhus och inomhus och är en i det närmaste helt miljövänlig produkt.

Kalkfärgens innehåll och egenskaper

En kalkfärg består av vatten, släckt kalk och pigment. Pigmentet måste vara kalkäkta för att fungera. Om det inte finns något pigment i färgen blir kulören vit, vilket är det vanligaste. Kalken utgör bindemedlet för färgen. Med kärnmjölk eller kvark i färgen håller den enligt vissa källor bättre och blir mer en typ av limfärg.

Kalkfärg andas

Kalkfärger är luftiga färger. De släpper igenom vatten, både in till putsen och ut ifrån den. Det är en viktig egenskap, då instängd fukt i putsen får fasaden att vittra sönder och samman. Kalkfärgen ger samtidigt en vacker och levande yta på den putsade fasaden. Med tiden vittrar den, och det är då lätt att måla om och bättra på.

Måla med kalkfärg

För att kalkfärgen ska fästa bra ska den helt renborstade och välputsade fasaden grundas med kalkvatten. Det gör att underlaget sedan suger upp färgen jämt. Efter det målas kalkmjölken på, och hela fasaden ska strykas på utan avbrott och färglagret ska strykas på tunt. Om målningen avbryts blir det tydliga avbrott i färgskiktet. Det behövs upp till fem påmålningar av kalkfärgen för att få en jämn och täckande yta. Slutligen fixeras själva ytfärgen med kalkvatten. En kalkfärg ska aldrig strykas på i direkt solljus. Tänk på att skydda fönstren ordentligt inför en målning. Kalkfärger skadar glaset.

Fördelar

Kalkfärger är billiga i inköp och är en ren naturprodukt utan någon miljöpåverkan att tala om. Färgen är också vacker och behaglig. Rätt påmålad är kalkfärgen mycket hållbar och håller år efter år. Den är också lätt att renovera vid behov. Kalkfärgen är mycket lämplig på insida och utsida av stallbyggnader eftersom den är hygienisk. Färgen är vattenlöslig vilket gör det lätt att späda ut färgen, samt att tvätta verktyg och penslar.

Nackdelar

Det kan vara jobbigt att måla och renovera en fasadputs med kalkfärg, eftersom det behövs så många påstrykningar för att färgen ska täcka fasaden. Dessutom är det svårt att få ett snyggt och jämnt resultat då färgen lätt flammar. Måla aldrig i direkt solljus och inte heller när det är risk för frost. Kalkfärgen fäster inte särskilt bra på andra material än kalkputs. Den klarar inte heller alltför utsatta miljöer under någon längre tid. En kalkfärg kan inte gärna målas om med någon annan typ av färg, utan en kalkad fasad ska alltid kalkfärgas om efter behov. Det går inte heller att kalkfärga en fasad som är målad med någon annan färg.

Instruktion


Kalkfärg på fasadputs och yttervägg

Att måla med kalkfärg har mycket gamla traditioner. I en del gamla stenkyrkor här i landet finns väl bevarade kalkningar så tidigt som från 1100-talet. Hobbymålaren arbetar sannolikt inte med att kalka, men väl kalkning av fasadputs och grundmur, som också fordrar handlag och kunnande. Det gäller bland annat att få rätt dimensioner mellan kalkdeg och vatten. Huvudingrediensen när du ska måla med kalkfärg framställs av kalksten. Denna hettas först upp till +1000°C, då kalciumoxid bildas. Materialet, som benämns som bränd kalk eller osläckt kalk och är en förening av kalk och syre, behandlas sedan ytterligare innan det går att använda för kalkning. Den kalk du köper i färghandeln är en massa som du själv ska blanda med rätt mängd vatten. Lägg kalkdegen i en hink eller i ett annat kärl beroende på hur mycket du ska kalka, späd med vatten och rör om noga. Den rätta konsistensen kontrollerar du med ”tumregeln”. Doppa tummen (det går givetvis även med annat finger) i kalkmjölken, håll fingret lodrätt och lyft upp igen. Kan du se nageln genom det vita skiktet är det lagom. Täcker kalken däremot nageln är blandningen för tjock och då finns risken att den strukna ytan flagnar och lossnar från underlaget. Späd med vatten och kontrollera åter med ”tumregeln”. När du har blandat kalkpasta och vatten och sedan låtit blandningen stå ett dygn, sjunker kalken till botten. Kalkvattnet använder du sedan till den första strykningen. Det är först vid de följande strykningarna som du ska använda den upprörda blandningen kalkmjölken. Kalkning skiljer sig väsentligt från vanlig målning. Här ska du inte stryka med raka, fina penseldrag utan istället lägga penseldragen kors och tvärs med oregelbunden kant. Du bör dels ha en bred pensel, till exempel en plafondpensel, och en elementpensel för hörn och mindre ytor, där du inte kan svepa med den stora penseln. Trots en yvig målningsteknik bör du arbeta i ganska små fält i taget. Kalkkanten, som du hela tiden överlappar, får nämligen inte torka. För att en kalkmålning ska bli bra och ”stå sig” i många år ska kalkningen utföras 4-7 gånger med tunna skikt. Målningen bör ske vid så hög luftfuktighet som möjligt, cirka 70%, och ej i direkt solljus.

Färga kalken

Kalkmjölken ger en ren vit färg och det är också den man vanligtvis eftertraktar vid kalkning, men det går även att få kulört kalk. Rör upp ett kalkäkta pigment i lite kalkvatten och blanda sedan kalkmjölken med färgen. Du bör inte ge kalken en alltför pigmentstark kulör eftersom färgen då smetar. Välj istället svaga, inte så mättade nyanser. För att se vilken kulör du får stryk lite färg på ett vitt papper och låt torka, till exempel på elementet. När du målar med kalkfärg kan du ibland få ojämnheter, ringar etcetera. Detta beror ofta på att all fukt inte hunnit torka ut. Detta fenomen brukar försvinna när väggen torkat helt, i annat fall får du kalka ytterligare en gång.

Måla kalkfärg på ny eller tidigare kalkad fasadputs

Oavsett om du vill ta hjälp med en fasadrenovering eller om du vill själv måla med kalkfärg på en nyputsad vägg bör du se till att få bort alla lösa partiklar från målningsytan. Tänk också på att putsen måste vara kalkputs och inte ett cementbruk. Använd en träkloss och slipa försiktigt så att alla lösa sandkorn lossnar helt. Borsta därefter ytan med en mjuk borste, om det skulle behövas. Om du ska kalka om en tidigare kalkad yta bör du borsta bort all lös kalkfärg med en stålborste innan du kalkar som vanligt först med kalkvatten, sedan med kalkmjölk.

Liten utrustning

Du behöver ingen stor utrustning när du ska måla med kalkfärg. Till förarbetet krävs endast en stålborste eller en träkloss och en mjuk borste. Om du måste tvätta ytan ska du även ha en hink och en långborste till hands. Använd bara rent vatten. När du ska blanda till kalken behöver du hinken igen och en pinne att röra med. Dessutom ska du ha en rejäl och bred pensel, till exempel en plafondpensel eller kalkkvast, och därtill en elementpensel för hörn och andra svåråtkomliga ställen.

Varning

När du kalkar en fasadputs eller yttervägg kan du inte undvika att det stänker en hel del. Skydda därför husdetaljer, växter etc noga med skyddsplast och maskeringstejp. Om du skulle få färgstänk på ett fönster ska du omedelbart torka bort fläckarna. Kalken kan annars etsa i glaset.